De registratie van een bedrijf in Nederland

Nederland heeft een gunstige geografische ligging en heeft een uitstekend ontwikkeld logistiek systeem. Steeds meer Chinese fabrikanten komen naar Nederland met hun eigen merk en kiezen ervoor om een filiaal te vestigen in Nederland en via Nederland de Europese markt te bedienen.

In Nederland zijn de kosten voor de oprichting van een bedrijf relatief laag. Het geregistreerd kapitaal kan bijvoorbeeld 1 euro zijn. Binnen een week kan een BV succesvol opgericht worden. In het buurland Duitsland duurt dit bijvoorbeeld veel langer.

De vennootschapsbelasting bedraagt 20% (> € 200.000) en 25% (< € 200 000 ) en is veel eenvoudiger dan in Duitsland (tarieven 2016). Het Duitse tarief van de vennootschapsbelasting is verschillend in verschillende staten. Het belastingtarief in Nederland is ook lager dan het gemiddelde niveau in Duitsland. Nederland heeft nog een voordeel dat geen enkel ander Europese land heeft. In Nederland is het namelijk toegestaan om de betaling van BTW vrij te stellen bij importeren. In de handen van investeerders is dit makkelijker aldaar hierdoor liquiditeiten worden bespaard.

Nederland heeft ook nog een structuur waarbij beleggers vrijgesteld zijn van de dividendbelasting en belasting op dividenden. Er zijn 95 landen welke een belastingverdrag samen met Nederland hebben afgesloten, zo kunnen beleggers de kosten van de belastingen verlagen (wetgeving 2016 / onder voorwaarden).

Vervolgens spreekt 90% van de Nederlanders Engels. Het ondernemingsklimaat in Nederland is zeer internationaal georiënteerd. De taal mogelijkheden zijn zeer belangrijk in Europa om hierdoor eenvoudiger bedrijven uit te kunnen breiden. Nederland kan Chinese bedrijven gemakkelijker helpen om trans-Europese diensten op verschillende markten aan te bieden.

In Nederland zijn er meerdere vormen van bedrijven. Vaak zijn het zelfstandige eenmanszaken, dit is van toepassing op personen die woonachtig zijn in Nederland en net zijn gestart met hun onderneming. Voordeel is dat de kosten laag zijn, nadeel is dat ondernemers zelf verantwoordelijk zijn, ze hebben hierin onbeperkte aansprakelijkheid.

Een andere veel voorkomende bedrijfsvorm is een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, de BV. Beleggers van buiten Nederland kiezen in principe voor deze vorm voor hun op te richten bedrijf.

Een Nederlands bedrijf kan met een natuurlijke persoon of rechtspersoon als aandeelhouder worden ingeschreven (moedermaatschappij).
Beide vormen zijn niet ingewikkeld.

 

De basisvereisten voor een aandeelhouder van een BV zijn als volgt:

Teken Materiaal: Bij de set-up van een bedrijf moet eerst een adres bepaald worden. Vervolgens worden het contract en de statuten van de aandelen voorbereid door een advocaat. Het opstellen van de notariële akte geschiedt door een notaris. Aandeelhouders kunnen deelnemen of een machtiging geven aan een notaris.

Hoofdpunt: Het minimum maatschappelijk kapitaal voor een BV is nu € 1. De aandeelhouder is in de basis niet privé aan te spreken dan wel verantwoordelijk.

Overige: Er kunnen één of meerdere aandeelhouders zijn. Een aandeelhouder kan een rechtspersoon of een natuurlijke persoon betreffen. De BV moet ten minste één algemeen directeur benoemen, de algemeen directeur kan aandeelhouder zijn maar hoeft niet in Nederland te wonen.

 

Bij het registeren van een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid(BV) heeft u vijf voordelen:

 • flexibiliteit
 • minder beperkt
 • geen individuele verantwoordelijkheid
 • eenvoudige procedure
 • lage kosten

De basisprocessen voor een aandeelhouder van een BV zijn als volgt:

 1. Het contract tekenen en vooruitbetaling doen.
 2. CFS maakt de informatielijst aan en stuurt dit door.
 3. Beleggers identiteit: dubbele authenticatie.
 4. Door Nederlandse notaris de akte laten opstellen.
 5. Nederlandse notariële statuten laten opstellen.
 6. Bedrijf oprichten.
 7. Bij de KVK registreren.
 8. Een zakelijke bankrekening openen.
 9. Geregistreerd kapitaal overmaken.

Registreren van dochterondernemingen

Een dochter BV is een veel voorkomende bedrijfsvorm bij het oprichten van vestigingen van buitenlandse bedrijven in Nederland. De moedermaatschappij is gevestigd in China en richt een Nederlandse dochteronderneming op. De moedermaatschappij kan een algemeen manager of bevoegd persoon naar Nederland sturen, de concentratie van macht ligt / kan dan in China liggen. De Nederlandse dochter BV is onafhankelijk en heeft het vermogen om zelfstandig te opereren in organisatorische en economische zin, maar behoort in ieder geval tot het Chinese moederbedrijf. Als de moedermaatschappij aan bepaalde eisen voldoet, kan de moedermaatschappij werknemers naar Nederland sturen om in Nederland te wonen en werken. Het betreft de hieronder genoemde kennismigratie (KM).

Nederland - Ondernemingen en Immigratie

Volgens door de Nederlandse Foreign Investment Agency bekend gemaakte gegevens kwamen meer dan de helft van de buitenlandse investeringsprojecten die zich vestigden in Nederland uit Azië. Dit is voor China de op één na grootste bron van investeringen. Er zijn meer en meer beleggers die kiezen voor Nederland als het voorkeursland voor immigratie omdat Nederland een uitstekende leefbare omgeving heeft met goede sociale voorzieningen. Nederland heeft een zeer groot investeringsplatform.

Nederlands immigratiebeleid

Op grond van de Nederlandse wet zijn er drie verschillende manieren om te immigreren :

 • verblijf bij familie
 • werken in Nederland
 • politiek asiel

De specifieke groep die zich wil vestigen in Nederland voor werk kan worden onderverdeeld in drie vormen:

 • kennismigranten
 • arbeidsmigranten
 • zelfstandige ondernemers.

De basisvereisten voor een kennismigratie zijn als volgt:

1. Jaarlijkse winst van de moedermaatschappij: 2 miljoen yuan of meer
2. De aanvrager van de moedermaatschappij heeft niet meer dan 25% aandelen
3. De aanvrager heeft een universitair bachelor diploma of hoger. Als er een bijzonder goede werkervaring is, kunnen de kwalificaties worden versoepeld voor afgestudeerden.

 

Als u denkt dat u voldoet aan de basisvoorwaarden kunt u uw informatie eerst naar ons mailen waarna deze beoordeeld wordt. CFS heeft aantrekkelijke tarieven, Chinese klanten hebben direct contact met ons om de binnenlandse intermediaire kosten te vermijden. Voor specifieke prijzen, gelieve te informeren per email: info@cfsholland.nl

Indien u vragen/problemen heeft kunt u ons in Nederland altijd vinden, aangezien ons bedrijf in Nederland gevestigd is.

"Voor al uw boekhouding en fiscale zaken"